Avainsanat

, , ,

Iloiseksi yllätyksekseni Kisustustusta seikkailee viimeisimmän Taide-lehden Blogikatsauksessa (5/2012, juttu ei valitettavasti ole luettavissa verkossa). Raisa Jäntti kirjoittaa taiteen saavutettavuudesta ja mainitsee tässä yhteydessä Taiteentuhoajat, jossa kirjoitin ripustamisen haasteista kissataloudessa. Kissat pakottavat tarkastelemaan taidetta uudesta näkökulmasta, eli katonrajaan ripustettuna, ja lähestyvät taidetta toiminnan kautta. Jäntti pohtii, voisiko kissoilta siis oppia jotakin. Tätä jäin myös itse pyörittelemään mielessäni jutun luettuani. Voisinko oikeasti oppia jotain noilta karva-aivoilta? Varsinkin näin ankeimman syksyn koetellessa huumoria ja mielenterveyttä osaan välittömästi samaistua elukoihini ainakin perustarpeiden osalta: unta, ruokaa, paijausta, ruokaa, paijausta ja unta.

Paradoksaalista kyllä, siisteinä eläiminä tunnetut kissat ovat opettaneet minut, lähes neuroottisen siistin ja järjestelmällisen ihmisen, hiukan hölläämään ja sietämään sotkua ja epäjärjestystä. Kenties meillä on vain hiukan toisistaan poikkeavat siisteyskäsitykset. Samaa argumenttia tarjoilee muuten toisinaan myös puoliso, jos erehdyn huomauttelemaan epäjärjestyksestä. Mielestäni ainakin ihmisten väliset siisteyskäsitykset ovat kuitenkin laitettavissa paremmuusjärjestykseen sillä periaatteella, että huonompaa (eli omastani poikkeavaa) käsitystä ei huomioida lainkaan.

Kissojen siisteys- tai tai oikeastaan mitään muutakaan käsitystä en osaa kategorisoida mitenkään. Kissojen aivot kun leijuvat jossain aivan omassa pikku logiikkauniversumissaan, joka luullakseni pohjautuu tavalla tai toisella kaaosteoriaan.

Mutta palautteenannossa voisi totisesti ottaa oppia kissoilta! Miksi palautteen tulisi olla rakentavaa, jos se voi olla yksiselitteisen tehokasta. Siispä seuraavan kerran, kun vessanpönttö on mielestänne liian likainen, kusaista lurauttakaapa kissalogiikan mukaisesti pöntön viereen. Saattaa toimia suullista palautetta paremmin. Ja kun saatte eteenne epämieluisan oloisen ruoka-annoksen, todetkaa ”Hirveetä paskaa!” ja poistukaa välittömästi paikalta niskoja nakellen. Kissathan eivät toki sano mitään, mutta paljonpuhuva katse ja ruokakupin äärellä tehdyt tassunkuopsutukset sisältävät tismalleen saman viestin. Sarasvuon Jari, ihan vapaasti saat tästä napata uuden innovatiivisen idean. Huomiotalouden käsitteesikin haiskahtaa aika vahvasti kissoilta. Vedä kurssit ja kirjoita kirja. Minä en tule vaatimaan euroakaan, vaikka Kissapalautteesta tulee väkisinkin iso hitti.

Mainokset