Avainsanat

, , ,

Olettekos kuulleet äkkikeilailusta? Se on perusperiaatteiltaan ihan samanlaista kuin tavallinen keilailu, mutta pienet poikkeukset tekevät lajista melko freesin ja mielenkiintoisen. Ensinnäkin, äkkikeilailua voi harrastaa missä tahansa, eikä erillistä rataa tarvita. Kenties jännittävin yksityiskohta on se, että keilapallo liikuttaa itse itseään ja vastaa myös reittivalinnasta. Toisin sanoen pelaaja on pallo ja pallo niinikään pelaaja. Melkoisen kekseliästä.

Äkkikeilailua voi harrastaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Sitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa iltaralliin tai muuhun juoksenteluun, jossa on useampi osanottaja. Äkkikeilailu on yksilölaji. Vaikkei rataa olekaan ennalta määritelty, on lajille tyypillisin maasto tasaista lattiapintaa, joka rajautuu tuoliin tai pöytään. Toisin sanoen korkeuserot kuuluvat olennaisena osana lajin hienouksiin; pallo ei ainoastaan vieri eteenpäin, vaan kulkee myös vauhdilla ylöspäin.

Leppoisa hetki mihin tahansa aikaan päivästä. Ihmispopulaatio on sijoittunut sohvalle tai ruokapöydän ääreen. Tunnelma on raukea tai vähintäänkin hajamielinen. Yhtäkkiä lähestyvän keilapallon jyrinä täyttää ilman (yleensä pallo lähtee liikkeelle viereisestä huoneesta ja saavuttaa siellä jo huippunopeutensa, joten reagointiaikaa ei juuri jää). Äkkikeilapallo pyyhkäisee yli ruokapöydän/sohvapöydän vieden mennessään sen, mitä joku oli pöydälle erehtynyt laittamaan. Täyskaato.

lautasella

Siinä sitä taas yritetään näyttää, viatonta kissannaamaa. Elukan alta pilkottava Arabian hedelmävati on toistaiseksi saanut pysyä pöydällä.

Äkkikeilailua harrastaa kissoistamme ainoastaan se pitkäkarvaisempi versio. Joku voisi pitää syynä useamman sentin mittaisia varpaanvälikarvoja, joiden ansiosta tassuissa ei ole lainkaan pitoa. Kieltämättä pöydän yli luistavan otuksen ilme on toisinaan hyvin hämmentynyt, kun vauhti ei kerta kaikkiaan pysähdy, vaan liuku vie vääjäämättä yli pöydän reunan. Touhua sivusta seuraavan kissakollegan ilmeestä päätellen kyseessä on silkka itsekunnioituksen puute. Minulla on kuitenkin aivan toisenlainen teoria tästä kaikesta.

Jos pesäpallo kehitettiin vastaamaan Suomen armeijan harjoittelutarpeita, on äkkikeilauksellakin uskoakseni vahvat kytkökset huushollissamme käytävään sisustussotaan. Viaton harjoittelu muuntuukin salamannopeasti yhden kissan sissihyökkäykseksi tarkoin valikoituihin kohteisiin. Viimeisimpänä eroon on ohimennen hankkiuduttu kukkaruukusta, joka syystä tai toisesta ei miellyttänyt pikku keilapallon sisustussilmää.

P.s. Julkisivuremppa etenee suunnilleen samaa vauhtia kuin meikäläisen aikuistuminen. Kyllä tuonne pihalle pari telinettä on ilmestynyt ja viikko sitten katosivat tuuletusparvekkeet. Tällä vauhdilla homma saadaan valmiiksi ehkä muutamassa vuodessa (ei tosin sitä aikuistumisprosessia).

Mainokset